вторник, 15 ноября 2011 г.

Норми поливу


Скільки води потрібно рослинам ,і як часто потрібно їх поливати? Адже в залежності від типу грунту, на якому ростуть рослини, кліматичної зони, частоти і рясності випадання атмосферних опадів, температурного режиму, а також ще деяких факторів, норми і кратність поливу можуть змінюватись.
Пісчані і супісчані грунти через свої фізико-механічні властивості здатні утримувати порівняно не велику кількість води, в той час як глинисті грунти вбирають і утримують значно більший об'єм води. Разова норма поливу на супіщаних і піщаних грунтах повинна бути нижча, ніж на глинистих і суглинистих, але при цьому збільшувати її частоту. На норму розходу води істотно впливає глибина залягання кореневої системи, і віддаленість від стовбура її основної частини. Норма поливу дерев і кущів з розвинутою кореневою системою повина значно перевищувати норму поливу рослин з меньшим об'ємом кореневої системи. В перший вегетаційний період після посадки, полив повинен проводитись по мірі пересихання грунту, перважно вечері, до повного її просочування вологою, на всю глибину і ширину розмішення коренів. Для поливу вранці і увечері рекомендується використовувати воду з температурою 14-16ºС.
Так, газони у вегетаційний період потрібно поливати щодня із розрахунку 6-10 л на кв.м в день. Полив необхідно здійснювати рано вранці, або пізно увечері.В посушливий період додатково щодня обприскувати із розрахунку 5 л на кв.м. За наявності абсорбентів ( гідрогель для зберігання вологи )норми розходу води скорочуються на 50 %. Полив газонів потрібно проводити до повного промочування грунту на глибину 15-20 см. Щоденний легкий полив не приводить до повного промочування грунту.
Полив квітників здійснюється наступним чином: розсада після посадки в землю поливається щодня із розрахунку 12-20 л на кв.м (глибина просочування 5-10 см). За вегетаційний період 11-16 л/кв.м - 2 рази в тиждень.
Рози і вологолюбні чагарники в залежності від їх віку поливають по різному. Так одно-двох річні поливають по 12-20 л на кущ. Дорослі-30-40 л на кущ в тиждень
Живоплоти поливають через 7-10 днів по 17-30 л на м.п.
Дерева поливають слідуючим чином: для невеликих дерев 40-50 л; для крупномірних дерев 90-100 л.
Якість зрошувальної води визначається мірою наявності в ній взвішених часток і водорозчинних солей. Оскільки шкідливий вплив різних солей на грунт і рослини неоднаковий, то слід проконсультуватися з фахівцями відносно способів очищення води і поліпшення структури грунту. Річ у тому, що допустима якість поливної води залежить від цілого ряду чинників. Воно неоднакове для районів з різними кліматичними умовами, в яких грунти мають різні водно-фізичні властивості, а грунтові води—глибину залягання, хімічний склад і мінералізацію.Для поливу можна використовувати воду із природніх і штучних водоймищ ( річки, ставки, канали і інші). Їх вода, як правило, майже не містить водорозчинних солей, проте в ній є велика кількість зважених часток.
Полив артезіанською і колодязною водою небажаний. Температура такої води, навіть в найжаркіші дні, не піднімається вище 8-10ºС, і поливання нею може викликати температурний шок в рослин. При цьому коренева система припиняє вбирати вологу, і рослини не отримують поживних речовин і води, необхідних для процесу синтезу. В результаті рослини в'януть.

Комментариев нет:

Отправить комментарий