пятница, 29 апреля 2011 г.

Системи поливу


  Сад без поливу - безглузді турботи і розбиті надії. Наші предки виходжували сади за допомогою рук так важких лейок, наповнених водою. На зміну їм прийшли чорні виродливі і теж важкі шланги. Вони так швидко тріскалися і протікали, що викликали роздратування навіть у самих терплячих дачників. З тих пір технологія полива різко змінилася. Прийшло нове покоління шлангів, пластикові і металопластикові труби, насоси, різноманітні насадки, загалом, ціла індустрія для просунутих власників саду. І вершина технічних досягнень в області поливу - автоматична система, мрія ледачого шестисоточника і сувора необхідність для власника неміряних гектарів.

Вода для поливу

  Перш ніж відправлятися за покупкою пристосувань для поливу саду, гарненько подумайте, відкіля ви будете брати воду для поливу. Якщо джерело води - колодязь або шпара, то буде потрібно покупка насоса і накопичувальної ємності. Да-да, рослини не люблять холодної води, тому піднята з глибин землі вода повинна відстоятися і нагрітися в металевій або пластиковій ємкості. Установлюючи ємність для води, не скупіться, обов'язково зробіть міцний фундамент під неї.

  У принципі, для поливу підходить вода будь-якої якості. Однак без фільтра очищення води від грубих домішок ніяк не обійтися, інакше швидко засмітяться сопла дощовиків.

  У залежності від того, яку систему поливу ви будете створювати на своїй ділянці, вибирається і насос. Заглибний насос найчастіше використовують для підйому води зі шпар, колодязів і глибоких ємностей. Такий тип насоса здатний пропускати дрібні (до 5 мм) шматочки сміття, тому його можна використовувати навіть для накачування води зі ставка. Такий же тип насоса використовується і для подачі води з ємності в поливальні трубопроводи.

  Для невеликих емностей, навіть бочок можна купити бочковой насос. У принципі він теж заглибний, але опускається не на дно, а закріплюється на краю ємності за допомогою телескопічної штанги-рукоятки.

  Зручно користуватися і садовими насосами. Вони встановлюються поблизу від джерела води і за допомогою забірного шланга перекачують воду в поливальний шланг або стаціонарну систему.

  Кращий варіант - покупка насоса з убудованою автоматикою. Такий насос має пристрій підтримки тиску і захист від сухого ходу.

  Ідеальний варіант - установка насосної станції. Це устаткування є повноцінною системою водопостачання і включає крім насоса манометричний вимикач, гідроакумулятор і захист від сухого ходу.

Шланги й аксесуари для поливу

  Сучасні гумові шланги стали більш міцними і гнучкими, а головне легкими. Ще більш міцні і надійні в експлуатації шланги з полівінілхлориду, до того ж вони бувають різних квітів і навіть прозорі. Для тих, хто забуває вчасно забрати шланги восени, вітчизняні виробники розробили морозостійкі серії.

  Якщо у вас маленький сад, то не варто возитися зі звичайним шлангом. Купіть спіральний. Він легко розтягується під час поливу, потім автоматично збирається в спіраль: дуже зручно.

  Але які б не були легкі сучасні шланги, тягати їх на руках по всій ділянці досить складно і дуже незручно, того і дивися, яку-небудь рослину зашкодиш. Тому для шлангів винайшли спеціальні візки з котушками (барабанами). Навіть слабка жінка в стані катати такий візок від рослини до рослини, а шланг сам розмотується слідом за її пересуваннями. Причому, можна купити візок із простою котушкою, але тоді потрібно буде за допомогою ручки змотувати шланг. А краще придбати візок з інерційною котушкою, щоб шланг сам змотувався.

  Однак на великій ділянці важко обійтися навіть з візком. Тому краще прокласти стаціонарний водопровід і установити розбризкувачі. Така система поливу існує в двох видах: неавтоматизована й автоматизована. Для першої досить прокласти шланги або поліетиленові труби по поверхні ґрунту, а для другої їх потрібно обов'язково закопати на глибину 30-40 см. Прокладати трубопроводи на більшій глибині, побоюючись замерзання в них води зимою, нема рації - легше наприкінці сезону продути всю систему.

  Підбор розбризкувачів - справа захоплююча. Яких сьогодні тільки немає! Уже нікого не здивуєш ні наконечником-пістолетом з 4-6 видами сопів, ні краплинним поливом. У гарного садівника зібрана ціла колекція дощовиків, щоб забезпечити індивідуальний полив для рослин. Отут і дощовики з м'яким душем, і з твердим струменем, і навіть з водяним пилом. Є хитні гребінки для поливу газону, розпилювачі на високій штанзі, щоб дотягтися до далекої рослини, імпульсні дощовики на кілочку і т.д.

Система автоматичного поливу

  Довірте полив комп'ютерові! Забудьте усе, що написано вище, і віддайте перевагу самим зробленим і надійної з пропонованих сьогоднішнім  українським ринком - автоматичній системі поливу. Про неї найкраще подумати навіть до того, як почнете планування вашого саду. Ідеальний варіант - замовити одночасно проекти озеленення саду й автоматичного поливу, тоді вже точно жодна коштовна й улюблена рослина не засохне в жарке літо.

  Якщо площа вашої ділянки перевищує 6 соток, а газон займе не менш 3 соток, то обійтися без системи автоматичного поливу буде важко. Проконсультуйтеся з фахівцями - вони підкажуть, як раціональніше улаштувати систему поливу, підберуть необхідне устаткування відповідно до генерального плану озеленення і прокладуть усі комунікації до того, як садові дизайнери і робітники посадять дорогі рослини, розіб'ють клумби, зроблять садові доріжки, посіють газон. Повірте, газон площею більш 3 соток жоден старанний садівник не зможе якісно поливати 1-2 рази в день протягом 2 тижнів після посіву. А прокладати комунікації по вже створеному газону, обходячи рослини у вже квітучому саду, - справа заморочлива і дорога.

  Система штучного зрошення, крім прокладки труб і електрики, установки дощовиків, припускає наявність комп'ютера з програмою поливу і датчиків вологості ґрунту.

  Звичайно, важливе місце в системі автоматичного поливу займає вільний доступ до води, наявність великої ємності (до 2000 літрів і більш), могутнього насоса. Обов'язково установіть фільтри, щоб у систему не попадали механічні частки, здатні засмітити сопла дощовиків. Якщо твердість води у вас підвищена, бажано установити хоча б елементарну систему зниження твердості, це запобіжить появі виродливих вапняних плям на великих листах рослин у розпал літа.

  Систему автоматичного поливу розміщають на ділянці в строгій відповідності з технічним планом, що повинен враховувати, які рослини мають потребу в якій якості поливу. Дуже важливо змонтувати систему так, щоб можна було забезпечувати як загальний полив, так і поливши окремих ділянок.

  Сам процес зрошення роблять спеціальні дощовики, встановлені відповідно до плану. По трубопроводах до них подається під напором вода, що розприскується на визначеному просторі і з визначеною інтенсивністю. Дощовики бувають статичними і роторними. У першому випадку величина зрошуваного сектора регулюється простим обертанням голівки, що може бути з фіксованим сектором поливу. Роторні дощовики дозволяють автоматично поливати або потрібний сектор, або вся ділянка, якщо голівка набудована на 360 градусів. Крім того, дощовики комплектуються соплами з різною витратою води.

  Щоб дощовик заробив, він повинен одержати команду від комп'ютера. Гарний комп'ютер постачений програмою, що дозволяє не тільки встановлювати час поливу, але і керувати декількома каналами. При цьому можна регулювати час поливу на конкретній ділянці, наприклад, одну ділянку поливати 15 хвилин, а іншу всі 2 години. Можна включити таку програму, що дозволяла б здійснювати кілька поливів у день, крім того, передбачала б ручне керування поливом у будь-який час для будь-якого каналу, оскільки техніка, звичайно, нічого не «забуває», але і «творчо» до задач не підходить.

  Комп'ютери, як правило, постачені системою діагностики устаткування і можуть автоматично визначити несправність клапана дощовиків і видати сигнал тривоги.

  Не менш важливо і те, що всю систему можна оснастити датчиками вологості ґрунту (тензіометрами), за показниками яких призначається час початку і закінчення поливів. При зниженні рівня вологи в ґрунті до визначеної величини подається команда на електроклапани, і починається полив. Коли вологість ґрунту досягає норми, подається зворотна команда і полив автоматично припиняється.

  Ще однією складовою автоматизованих систем поливу є датчик дощу. З початком опадів він подає сигнал, після чого комп'ютер дає команду на клапан, і той припиняє подачу води до дощовиків.

  Система автоматичного поливу істотно полегшує догляд за садом. Фахівці стверджують, що незважаючи на відносно високу ціну, вона виправдує витрати протягом 3-х років. Особливого догляду така система не вимагає, якщо спроектовано й улаштована професійно. Як правило, фахівці здійснюють і технічний догляд. Утім, досвідчений садівник і самостійно справиться не тільки з програмуванням комп'ютера, заміною голівок дощовиків, що іноді ушкоджуються при неправильному косінні газонокосаркою, але саме головне - з підготовкою системи до зими. До настання морозів з бака зливається вода, продувається система, насоси здаються на профілактику.

  Загалом, усе вищеописане може комусь показатися надмірністю, але лише до тієї пори, коли висаджені вами рослини почнуть марніти від недоліку води, а газон стане робити жалюгідне враження. В більшості регіонів нашої країни, водоутримуюча здатність ґрунту в зоні поширення кореневої системи недостатня, щоб покривати потреби рослин протягом усього сезону. У період вегетації, коли відбувається активний ріст рослин, зайвий день без води може сповільнити наступний ріст або навіть привести до загибелі рослини. Тому так важливо правильно організувати полив у саду. На сьогодні тільки автоматична система поливу дозволяє з найменшими витратами часу і сил організувати якісне зрошення саду.

Комментариев нет:

Отправить комментарий