четверг, 28 апреля 2011 г.

Краплинне зрошення – сучасний метод поливу



  У південних і східних областях України, де води не вистачає, і вона постійно дорожчає, без зрошення виростити урожай дуже складно. З цієї причини "дощувальний бум" поступово зійшов нанівець. Прийшов час економії води, а, отже - краплинного зрошення.

Сутність краплинного зрошення.

  Краплинне зрошення характеризується наявністю постійної розподільної мережі під тиском, що доз-воляє здійснювати безперервні або часті поливи, точно відповідні водоспоживанню насаджень. При краплин-ному поливі зволожується тільки обмежена частина грунтової поверхні, без поверхневого стоку або фільтрації води в глибинні шари грунту. Такий вид  зрошування дозволяє підтримувати вологість кореневого шару грунту під час всього вегетаційного періоду на оптимальному рівні без значних її коливань, характерних для всіх інших способів зрошування. При краплинному зрошенні зволоження грунту здійснюється капілярним шляхом. За рахунок цього зберігаються оптимальні водно-фізичні властивості грунту.

Застосування крапельного зрошування.

  Краплинне зрошення має майже універсальне застосування, зокрема, воно застосовне там, де інші способи поливу використовувати неможливо або неефективно:

- при складному рельєфі і великому ухилі ділянки (до 45 градусів і більш);

- у районах з тривалими засухами і постійними сильними вітрами;

- при місцевих вододжерелах з порівняно обмеженою кількістю води;

- на грунтах з малою потужністю і дуже низькою або високою гігроскопічністю;

- на грунтах схильних до засолення;

- при використанні для зрошування води з великим змістом водорозчинних солей.

  Дуже ефективним є використання систем краплинного поливу при інтенсивних технологіях вирощування сільськогосподарських і декоративних культур, а також на садових ділянках, коли стан рослини в значній мірі залежать від точності підтримки режиму вологості і режиму харчування.

  Переваги систем краплинного зрошення.

  1. Підвищення кількості і якості урожаю. Краплинне зрошування дозволяє підтримувати оптимальний водно-фізичний режим в кореневому шарі грунту, що створює умови для отримання високих урожаїв. При краплин-ному зрошенні частоту поливів можна регулювати в повній відповідності з водоспоживанням рослин, підтри-муючи оптимальну вологість і даючи рослинам можливість легко отримувати вологу і необхідні в даний момент і в потрібній кількості живильні речовини. Таким чином, збережена енергія повністю прямує на зростання і розвиток рослин, а надбавка урожаю за рахунок застосування краплинного способу поливу і живлення рослин зазвичай досягає в плодових насадженнях і на виноградниках 20-40%, а на овочевих культурах - 50-80% (при цьому дозрівання овочів відбувається на 5-10 днів раніше).

   2. Менші витрати праці. По суті, системи краплинного зрошення є стаціонарними і дозволяють автоматизувати важ процес поливу і живлення рослин, що, у свою чергу приводить до значної економії трудовитрат.

  3. Економія води. Можливість ефективнішого використання води - одна з найголовніших позитивних характеристик краплинного зрошування. Зниження витрат води при використанні систем краплинного поливу складає від 20 до 80% порівняно з іншими методами зрошування. Величина цієї економії залежить від кліматичних умов, виду насаджень, типу грунтів, технічних характеристик самої системи поливу і зазвичай досягається за рахунок:

- специфічного режиму поливу, при якому досягається відповідність між поливною нормою і величиною водоспоживання насаджень;

- обмеження зрошуваної площі унаслідок «адресної» подачі води до коріння рослин;

- зменшення величини випаровуваної з поверхні грунту вологи, оскільки частина площі залишається сухою;

- відсутність поверхневого стоку води і її інфільтрації в глибокі шари грунту;

- обмеження розвитку бур'янів, які є конкурентами культурних рослин в боротьбі за воду;

- усунення розсіювання поливної води і її випаровування з листя рослин. При цьому методі поливу коефіцієнт корисного використання вологи складає понад 95% на відміну від поверхневого зрошування, коли цей коефіцієнт складає близько 5%, і дощування, де він дорівнює приблизно 65%.

           

Комментариев нет:

Отправить комментарий