четверг, 28 апреля 2011 г.

Система крапельного зрошування (поливу)




   Крапельне зрошування є одним з найпростіших і найпоширеніших гідропонних методів, який полягає в тому, що вода збагачена мінеральними добривами постачається рослинам, які ростуть у пластинах мінеральної вати. Багато комерційних виробників томатів та перцю використовують цей метод, адже він не потребує значних витрат і перевірено дає результати. При крапельному поливі зволожується тільки обмежена частина поверхні, без поверхневого стоку або фільтрації води в глибинні шари ґрунту. При поверхневому зрошенні або при поливі дощуванням внаслідок великого інтервалу між поливами  може утворитись місцеве перезволоження з наступним висиханням до рівня  в’янення, що, безумовно, піддає рослини стресу і порушує нормальний ритм їх розвитку.

  Крапельне ж зрошення дозволяє підтримувати вологість кореневого шару під час усього вегетаційного періоду на оптимальному рівні без значних коливань, характерних для всіх інших способів зрошення. При крапельному зрошенні зволоження субстрату здійснюється капілярним шляхом. За рахунок цього зберігаються оптимальні водно-фізичні властивості субстрату. Перевагами цього методу поливу є можливість його повної автоматизації, економією води, добрив, ручної праці, а також значним підвищенням врожаю. Створення поливних систем такого типу ефективно і економічно вигідно при зрошенні різних багаторічних насаджень, овочевих, просапних і технічних культур, декоративних насаджень, розплідників і т.д.

  При крапельному зрошенні частоту поливів можна регулювати в повній відповідності до водоспоживання рослин, підтримуючи оптимальну вологість і даючи рослинам можливість легко отримувати вологу і необхідні в даний момент і в потрібній кількості поживні речовини. Таким чином, збережена енергія повністю спрямовується на ріст і розвиток рослин і, в кінцевому рахунку, на збільшення врожаю. Надбавка врожаю за рахунок застосування крапельного способу поливу і живлення рослин зазвичай досягає в плодових насадженнях і на виноградниках 20-40%, а на овочевих культурах – 50-80% (при цьому дозрівання овочів відбувається на 5-10 днів раніше).

  Дуже ефективним є використання систем крапельного поливу в гідропоніці при  вирощуванні культур, перш за все – овочевих, коли розмір і якість одержуваного врожаю в значній мірі залежать від точності підтримки вологісного режиму і режиму харчування.

Комментариев нет:

Отправить комментарий